Vakker intelligens

Vi lever i en gullalder for nyskapende og smart science fiction, og Stephen Palmers «Beautiful Intelligence» er en tankevekkende framtidsfortelling. Kunstig intelligens er jo virkelig på agendaen for tiden etter suksessen med TV-serien «Westworld», men Palmers bok går grundigere ned i materien.

Handlingen finner sted 70-80 år i framtiden. En framtid der det altoppslukende japanske nettverket Nexus har overtatt etter internett. Boken beskriver hvordan menneskeheten frivillig ga opp alle tanker om privatliv da nettverket tok over verden («an inexorable erosion of the concept of privacy»).

En framtid etter en katastrofe der Europa og USA har selvdestruert og der solkraften til de nordafrikanske landene og teknologien til Japan dominerer. En verden uten billig olje. En verden der plast og teknologi er hard valuta. En verden der den afrikanske nordkysten flommer over av flyktninger fra Europa.

Innenfor disse rammene konkurrerer to små forskningsmiljøer om det store gjennombruddet innenfor kunstig intelligens. Men hva slags intelligens vil fungere? Er det den tradisjonelle AI (Artificial intelligence) eller BI (Beautiful intelligence) som vil vinne fram? Vil det mest effektive være å satse på en enkeltstående androide med supercomputere som hjernekraft? Eller er det gruppen med små individer som vil vinne kappløpet? Sistnevnte holder fast på tanken om at ekte og vakker intelligens bare kan oppstå i en gruppe.

De to små forskningsmiljøene utvikler altså to vidt ulike løsninger, mens en japansk forskningsgigant jager dem over store deler av verden.

«Beautiful Intelligence» filosoferer elegant og lekent over tunge tema. Det er en fargerik saga om en grotesk verden som kanskje ikke er så fjern som vi skulle ønske.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

opp ↑

%d bloggers like this: